‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV)

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25409
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Augustus

Kun je goed met mensen omgaan en wil je je inzetten voor de veiligheid van anderen? Zie en hoor je alles om je heen en mis je daardoor niets? Misschien is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) dan iets voor jou!
Je laat je je niet verrassen door wat er gebeurt en dat is wel nodig in de publieke veiligheid. Je wordt namelijk buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Tijdens de opleiding kun je o.a. kiezen voor het keuzedeel Politie of handhaver Openbaar Vervoer. Daarmee kun je na de opleiding HTV doorstromen naar de Politieacademie of naar de Nationale Spoorwegen (NS).

Dit is jouw toekomst

Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) zorg je ervoor dat bewoners zich veilig voelen en dat het netjes blijft op straat. Je spreekt mensen aan die iets vernielen, of die afval op straat gooien. Je geeft het goede voorbeeld en je gedraagt je zoals het hoort.

Je controleert ook of mensen de juiste vergunning hebben, zoals bijvoorbeeld een visvergunning. Soms mag je mensen ook een boete geven. Dan verzamel je bewijs en stel je vragen aan verdachten en getuigen. Als je het niet alleen aankunt, schakel je op tijd hulp in, bijvoorbeeld van de politie. Je werkt met veel mensen samen. Denk aan de politie, mensen van de gemeente en hulpverleners. Je kent de wijk waar je werkt heel goed, daarom praat je mee bij wijkprojecten die over veiligheid gaan.

Je kunt terecht in verschillende banen. Bijvoorbeeld bij een gemeente als Handhaver Toezicht en Veiligheid. Misschien werk je liever bij een bank of een ander bedrijf, want veiligheid is overal nodig. Of je gaat werken in het openbaar vervoer als handhaver in de metro of als conducteur in de trein. School voor Veiligheid heeft namelijk een samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen op het gebied van opleiden van hoofdconducteurs. Studenten
die deze richting volgen worden opgeleid tot Handhaver Toezicht en Veiligheid en tevens tot Hoofdconducteur. Ook kun je na de opleiding verder leren bij de Politieacademie.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorie en praktijkles. Je doet projecten waarbij je de theorie direct kunt gebruiken in de praktijk.  Je loopt per jaar tussen de 180 en 300 uur stage. Dan werk je mee met organisaties die handhaven. Met al die ervaring vind je makkelijker een baan. De opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van het gekozen keuzedeel. Als je je diploma haalt, ben je buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Wij werken samen met het Veiligheidscollege van ROC Midden-Nederland in Nieuwegein.

Aanspreekpunt van de trein?
Ben je verantwoordelijk, houd je ervan om met mensen te werken en reis je graag? Word dan conducteur! Naast de basis (als Handhaver Toezicht en Veiligheid) leer je tijdens het keuzedeel Handhaver Openbaar Vervoer de specifieke taken die je nodig hebt, zowel in de trein als op het perron. Je bent dan ook het visitekaartje van NS! Verder krijg je ook vakken die goed bij het werk aansluiten: ‘Weerbaarheidstraining’ zodat je kunt handelen bij lastige situaties en ‘Gezonde Leefstijl’ waarbij voeding en conditie centraal staan.
Deze opleiding duurt twee jaar en je kunt daarna direct solliciteren bij NS.

Doorstromen naar de politie?
Tijdens de opleiding kun je het keuzedeel Politie volgen. Dit keuzedeel is er voor een beperkt aantal studenten – in nauw overleg met de Nationale Politie. Het studieadvies is bindend. Met dit keuzedeel kun je na de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) doorstromen naar de Politieacademie. Je loopt stage bij de politie. Je kunt ook direct na het afronden van je opleiding solliciteren bij de politie.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een handhaver toezicht en veiligheid moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je houdt toezicht in het publieke domein
  • Je biedt service en verleent hulp
  • Je bevordert de veiligheid en leefbaarheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, studieloopbaan en burgerschap, rechts- en wetskennis (BOA-diploma), fysieke vaardigheden/RTGB, Medical First Aid (MFA) met reanimatie.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Aanvullende toelatingseisen

  • Geen strafblad of justitieel verleden

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Numerus fixus
Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, namelijk 75.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid vijftig procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Aanvullende kosten
Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 800,- voor boeken, leermiddelen, activiteiten en een uniform.

 

Vervolgopleidingen

Afhankelijk van de keuzedelen die je kiest kun je ook doorgroeien naar de functie teamleider, groepsleider, handhaver milieu of AIVD-medewerker.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.