‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Handhaver toezicht en veiligheid conducteur

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25409
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Augustus

Ben je gastvrij, graag onderweg en houd je van afwisselend werk? Als conducteur bij NS lever jij de service aan reizigers die ze mogen verwachten. Want conducteurs doen meer dan vervoerbewijzen controleren. Jij bent de gastheer of -vrouw die mensen een fijne treinreis bezorgt. Je beantwoordt de vragen van reizigers, informeert ze over een alternatieve route bij een verstoring en je reageert snel en op de juiste manier bij calamiteiten. De reiziger staat voorop bij NS.

Dit is jouw toekomst

Als conducteur maak je, samen met je collega’s, van alles mee. Zo kom je op veel verschillende plaatsen. Heb je contact met veel verschillende mensen. Kom je in situaties die je van tevoren niet kunt bedenken. En maak je dingen mee die de meeste mensen nooit zullen meemaken. En saai is het nooit.

Naast dat je opgeleid wordt als Conducteur behaal je ook je HTV opleiding.

Je kunt dus terecht in verschillende banen, zowel als conducteur maar ook  bij een gemeente als Handhaver Toezicht en Veiligheid.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je volgt de volledige opleiding HTV (handhaver toezicht en veiligheid) en tegelijkertijd volg je de opleiding HTV conducteur.

Bij deze opleiding ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorie en praktijkles. Het eerste jaar loop je 1 dag in de week stage bij de NS en eenmalig 5 weken aaneengesloten. In het tweede jaar loop je 2x 5 weken aaneengesloten stage bij de NS.

De opleiding duurt twee jaar. Als je je diploma haalt, ben je buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en conducteur. Als je klaar bent met dit leertraject kun je direct met je HTV-diploma, aangevuld met NS-module, solliciteren bij de NS.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een handhaver toezicht en veiligheid moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je houdt toezicht in het publieke domein
  • Je biedt service en verleent hulp
  • Je bevordert de veiligheid en leefbaarheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, studieloopbaan en burgerschap, rechts- en wetskennis (BOA-diploma), BOA-OV module, fysieke vaardigheden/RTGB, Medical First Aid (MFA) met reanimatie.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Aanvullende toelatingseisen

  • Geen strafblad of justitieel verleden

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

 

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Aanvullende kosten
Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 300,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.

Uniform
Het uniform wordt kosteloos ter beschikking gesteld door de NS.

Stagevergoeding 
Elke student krijgt een stagevergoeding per dag vanuit de NS.

 

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.