‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Beveiliger 3

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25691
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Augustus

De opleiding beveiliging 3 is een uitdagende opleiding voor beveiligers die meer verantwoordelijkheid willen. Je bent verantwoordelijk voor het beveiligen van bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en industrieterreinen. Je stuurt een team van beveiligers aan en je coördineert beveiligingswerkzaamheden en stemt die op elkaar af. Jij kunt goed met mensen omgaan, bent Nederlands onderlegd, hebt zelfvertrouwen en kunt samenwerken.

Dit is jouw toekomst

De opleiding beveiliging 3 is een uitdagende opleiding voor beveiligers die meer verantwoordelijkheid willen. Je bent verantwoordelijk voor het beveiligen van bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en industrieterreinen. Je stuurt een team van beveiligers aan en je coördineert beveiligingswerkzaamheden en stemt die op elkaar af.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Eerst leren we je de basis van het beveiligen, wetskennis en theorie. We bouwen hier in de opleiding op voort en leren je hoe je het beveiligen organiseert en coördineert. De opleiding duurt drie jaar. Theorie en praktijk wisselen elkaar goed af. Tijdens de opleiding loop je per studiejaar ongeveer 300 uur stage bij het beveiligingsbedrijf van MBO Amersfoort en/of bij een extern beveiligingsbedrijf.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Leidinggevende op basis van vakmanschap precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken.

Beveiliger 3 is een verdieping op de opleiding van beveiliger 2.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroepsspecifieke kerntaken:

 • Coördineert situationeel de uitvoering van de (beveiligings)werkzaamheden
  Je hebt als beveiliger 3 een coördinerende en adviserende rol, ondersteunt collega beveiligers en Handelt proactief op normafwijkend gedrag.Je signaleert risico’s en neemt preventieve maatregelen
 • Levert een bijdrage aan de borging van de kwaliteit van de (beveiligings)werkzaamheden
  Dus je stelt een eenvoudige kwetsbaarheidsanalyse op, en stelt ten aanzien van (te verwachten) gebeurtenissen instructies op.  Evalueert met betrokkenen de uitgevoerde (beveiligings)werkzaamheden.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, en bedrijfshulpverlening (bhv), fitness, sociale vaardigheid/beroepsvaardigheden, zelfverdediging.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding en maken onderdeel uit van de zak/slaag regeling.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • Havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

 

Aanvullende toelatingseisen

 • Geen strafblad of justitieel verleden
 • Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van je geboortegemeente als je korter dan 8 jaar in Nederland woont; dit is nodig voor de justitiële screening bpv (beroepspraktijkvorming)

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

NB: Een plaatsingsgesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid vijftig procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Aanvullende kosten
Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 1.000,- voor boeken, leermiddelen, activiteiten en een uniform.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een
website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB
geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit
kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je
als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op
werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij
een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.